top of page
Kids Learning

Week van het geld 2023: ‘Bedwing de bling’

Ieder jaar organiseert ‘Wijzer in geldzaken’ samen met partners de week van het geld. 27 t/m 31 maart is alweer de 12e editie. Tijdens de 12e Week van het geld met het thema 'Bedwing de bling' leren kinderen hoe verstandig om te gaan met geld, hoe verleidingen te herkennen, en hoe te dromen zonder in de problemen te komen.


Leer kinderen omgaan met geld

Goed omgaan met geld kun je al op jonge leeftijd leren! En dat is belangrijk, want er lonkt en blinkt al een hoop voor kinderen. Influencers prijzen de mooiste wannahaves aan, in games draait alles om het kopen van upgrades en vriendjes showen hun nieuwste sneakers. De verleidingen zijn écht overal. Is verleiding dan iets ergs? Zeker niet! Zolang je maar weet wanneer je de verleiding ('bling') moet bedwingen om geldproblemen te voorkomen..

Door van jongs af aan te oefenen met sparen, plannen en keuzes maken leren kinderen vaardigheden die op latere leeftijd hard nodig zijn. Tijdens de Week van het geld, maar ook gedurende het hele schooljaar kun je met het lesmateriaal van Wijzer in geldzaken en materialen van partners in je klas aandacht besteden aan leren omgaan met geld. (bron: weekvanhetgeld.nl)


3 activiteiten om te leren over de waarde van geld

Naast het rijke lesmateriaal van Wijzer in geldzaken leren kinderen vooral omgaan met geld in ‘echte’ situaties. En deze situatie komen kinderen steeds minder tegen. Zelfs kinderen die boodschappen doen met hun ouders hebben vaak geen benul meer van de waarde van het geld. Ze betalen immers met de pinpas. De school kan met onderstaande activiteiten een oefenplaats zijn om te leren over de waarde van geld en het maken van juiste keuzes:


Activiteit 1: De klassenkas

(bron: levendleren.nl)

Bij de klassenkas hebben de kinderen hun eigen geld in beheer. De kinderen kunnen dit bijvoorbeeld gebruiken om hun klas in te richten, materialen te kopen, acties te ondernemen en feestjes en uitstapjes te organiseren. Hierdoor oefenen en leren ze verantwoord om te gaan met geld zonder dat er sprake is van een verzwaring van het lesprogramma. Alle beslissingen worden gezamenlijk door de klas genomen.

Kunnen we het wel betalen? Hoe komen we aan voldoende geld? Kunnen we sparen? Kunnen we besparen? Hebben we het ook echt nodig? Maar ook: is het wel verantwoord om dit te doen of dat te kopen? De leerkracht probeert zo min mogelijk te sturen, maar begeleid het proces van samen beslissen. Zo ligt de verantwoordelijkheid echt bij de kinderen. Natuurlijk kunnen er ook acties bedacht worden om de klassenkas te laten groeien.


Activiteit 2: Een gesprek over het verjaardagsgeld

Verzamel een paar voorwerpen met prijskaartjes eraan met ronde bedragen. Je kunt hier ook de voorwerpen gebruiken die staan op het LDO Rekenen kaartspel Geld met ronde bedragen. Vertel dat je 100 euro hebt gekregen voor je verjaardag. Die wil je uitgeven in dit winkeltje. Wijs naar de voorwerpen.


Stel de volgende vragen:

  • Wat kan ik kopen voor 100 euro?

  • Hoe weet ik of ik er nog iets bij kan kopen? (bedragen optellen).

  • Welke combinaties zijn er allemaal te maken?

  • Moet je altijd precies tot 100 komen? (nee je kunt ook minder uitgeven, maar meer kan niet)

Laat de kinderen verschillende combinaties maken. Ga in gesprek dat je verschillende dingen kunt kopen voor 100 euro. Je kunt soms veel en soms weinig kopen. Waar sparen de kinderen zelf voor? Geven ze het verjaardag geld direct uit, of kunnen ze de verleidingen weerstaan?


Activiteit 3: Zing het geldlied


Wist je dat je ook tijdens de muziekles aandacht kunt besteden aan het onderwerp geld. Zing met de groep het leuke geldlied. Door mij zelf geschreven! De tekst vind je hieronder:


Het Geldlied (tante blues)


En ik zal je eens wat vertellen over geld, over poen.

Je hebt briefjes, je hebt munten, je kunt er heel veel mee doen.

Bij ons hebben we euro’s, ‘t is maar dat je het weet.

Maar een Engelsman zegt pond, omdat het geld daar zo heet.

Je kunt betalen, pinnen, sparen.

Het in je oude sok bewaren.

Al die poen, wel een miljoen!


En ik zal je eens wat vertellen over geld, over poen.

Je hebt briefjes, je hebt munten, je kunt er heel veel mee doen.

Bij ons hebben we euro’s, ‘t is maar dat je het weet.

Maar een Engelsman zegt pond, omdat het geld daar zo heet.

Je kunt betalen, pinnen, sparen.

Het in je oude sok bewaren.

Al die poen, wel een miljoen!

Al die poen, wel een miljoen!


Dit artikel is geschreven door Eva van den Berg, zij is rekenspecialist bij Kids Learning. Aan de slag met rekenen bij jou op school. Neem contact op: e.vandenberg@onlineklas.nu

132 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page